2017. november 24. Emma napja van

Belépés

Regisztráció Elfelejtett jelszó
írjon nekünk

Nyitvatartás

Hétfő-Péntek:
7:00-tól 20:00-ig
Szombat–Vasárnap:
8:00-től 16:00-ig

Elérhetőség

Cím:
Pécs, József A. út 9.
Telefon: +3672 510-796
Fax: +3672 510-797
Mobil: +3630 711-9195


Skype:

Skype Me(TM)!

Gőzkabin / Amit a gőzfürdőről tudni érdemes

A gőzfürdő története:

Gozkabin

A múlt homályába vész a gőzfürdők történetének kezdete. Már az ókori görögök is használták, majd a rómaiak is átvették és elterjesztették a meghódított területeken. A rituális mosakodás a muszlim hívok állandó kötelessége. Városaikban már a középkorban, igen fejlett fürdőkultúra alakult ki. Már kicsi gyermekkortól kiemelkedő szerepet kapott a tisztálkodás, a testápolás műveleteinek elsajátítása.
Azon kevés helyszínek közé tartoznak a nyilvános fürdők, ahová a nők is ellátogathattak, természetesen, ha a férfiak nem voltak jelen.
Az a babona járta, hogy e hely a démonok és a lelkek székhelye, és olyan szellemek, mint amelyek a forrásokban vagy barlangokban élnek. Ezért kitalálták a szellem- és ördögűzés fürdő-beli módját is: Ha valaki gonosz szellemet vélt látni a felszálló gőzben, baszmát kellett kiáltania.
A gőzfürdő tehát hol mint földi Paradicsom, hol mint pokol jelenik meg a középkori iszlám világ forrásaiban.

Hatása:

Az egészségünkre nagyon kedvező hatást gyakorol. A magas páratartalomnak és a hőmérsékletnek köszönhetően a gőzfürdő a következő betegségek enyhítésében a leghatásosabb: hörghurut, tüdőasztma, felső légúti hurut, rekedtség, köhögés, torokfájás, régóta tartó reumatikus panaszok és izületi fájdalmak. Emellett javítja a bőr vérellátását, kiváló a száraz repedezett bőrre.
A gőzfürdő hőmérsékletétől és páratartalmától a fürdőző izzadékonyságától és a gőzfürdőben eltöltött időtől függően a testhőmérséklet 37,6-40 C fokra emelkedhet.
43-46 C fok a legoptimálisabb hőmérséklet a gőzfürdoben.

Helyes használata:

Zuhanyozzunk le az első belépés előtt. Egy alkalommal 15-20 percnél tovább semmiképpen sem tartózkodjunk bent. Minden gőzfürdozés után hűtsük le magunkat hideg vízzel vagy hideg levegővel. 2-3 alkalomnál többször ne igen ismételjünk a gőzfürdőzést.

Kinek nem ajánljuk:

Nem ajánljuk azoknak, akik valamilyen súlyos betegségben szenvednek, vérkeringési vagy légzőszervi zavarokkal küszködnek, illetve magas vérnyomásuk van. Ugyanis a gőzfürdoben rövid idő alatt erős izzadás lép fel, és a magas páratartalom miatt az izzadság nem tud elpárologni, ezért hőtorlódás következik be. Ez nagy megterhelés a szív és a vérkeringés számára.

Az illatanyag érvényesülő fontosabb hatásai a fürdőzés közben:

Szorongás- és feszültségoldó, nyugtató alvást elősegítő és alvásminőséget javító:

Bakteriális fertozések:

Hurutoldó, köptető és légzéskönnyítő:

Bőrvörösítő, vérkeringést fokozó, gyulladáscsökkentő és enyhe fájdalomcsillapító: